Geniet langer van je fiets met behulp van simpel onderhoud!

Ben je een recreatieve fietser of een sportfietser, heb jij een stadsfiets, racefiets of mountainbike? Vergeet deze dan niet regelmatig te onderhouden. Dat zorgt er namelijk voor dat je langer van je fiets kunt genieten. Voorkom modder, water en alles vernietigende zandkorrels. Wie een beetje zuinig op zijn fiets is maakt deze regelmatig schoon!

Het belang van goed onderhoud

Een fiets bestaat uit veel verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld het frame, de ketting en de banden. Deze moet je eigenlijk, los van elkaar, regelmatig schoonmaken en goed onderhouden om slijtage te voorkomen. Hierdoor zal de levensduur van je fiets worden verlengd en bespaar je uiteindelijk veel geld. Wij geven je dan ook graag wat handige tips over het schoonmaken en onderhouden van je fiets zodat deze er als nieuw uit blijft zien

Schoonmaken van je fiets

Wanneer je na een fietstocht je fiets gaat schoonmaken zet deze indien mogelijk stevig weg in een standaard. Spuit vervolgens met de tuinslag je fiets nat. Gebruik daarna een spons en emmer warm water om de fiets van boven tot onder goed schoon te maken. Poets de zwaar vervuilde gebieden, zoals de binnenkant van de spatborden, met een spons of een doek met een afwasmiddel.

De fietsketting is moeilijker schoon te maken. Hierin kan zich hardnekkig vuil ophopen. Daarnaast is het vuil vaak kleverig vanwege de olie en kan het niet zo gemakkelijk worden verwijderd. Het meest handige is om bij het fietsketting schoonmaken de fiets op z’n kop te zetten. Laat vervolgens de ketting draaien met de trappers terwijl je een doek met speciaal fiets schoonmaakmiddel langs de ketting wrijft. Om bij de tussenruimte van de ketting te komen kan je een oude tandenborstel gebruiken. Laat de ketting lopen door de pedalen rond te draaien en houd de tandenborstel tegen de ketting aan. Smeer of spray tot slot de ketting van bovenin met een speciale olie voor je fiets en laat hem draaien. Gebruik een doek om de overtollige olie te verwijderen.

De velgen en spaken kan je met een doek en afwasmiddel schoonwrijven. Spoel tot slot de fiets af met een tuinslang om het laatste vuil te verwijderen. Gebruik vooral geen hogedrukreiniger of tuinslang met een harde straal. Dit omdat je daarmee het vuil in het onderdeel kan spuiten of het vet uit het onderdeel wegspuit.

Onderhouden van je fiets

Wanneer je je fiets niet droog stalt is de kans groot dat je fiets sneller zal roesten. Goed onderhouden van je fiets is dan extra belangrijk. Gelukkig is roest van je fiets redelijk makkelijk te verwijderen. Dit kan je doen met behulp van een speciale borstel voor je fiets.

Belangrijk is natuurlijk ook de veiligheid van je fiets. Controleer je remmen, remkabels en fietsbanden regelmatig op slijtage. Mocht je hier zelf niet veel verstand van hebben vraag dan voor de zekerheid de plaatselijke fietsenmaker.

Veilig en blits de weg op!

Wanneer je alle onderdelen hebt gecontroleerd en schoongemaakt kan je weer veilig de weg op. Voordat je dit doet kan je met behulp van een beetje wax je fietsframe nog laten glimmen en schitteren. Breng simpelweg een beetje wax aan op een doek en wrijf het in op het frame van de fiets. Nu maak je weer helemaal de blits en ziet je fiets er weer zo goed al nieuw uit! Voor meer informatie is deze bron echt een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *